vrijdag 20 april 2018

Gedeputeerde Eikenaar onder de indruk van aanpak centrum Stadskanaal

Centrum Stadskanaal - 20-04-18
Gedeputeerde Eelco Eikenaar bracht vandaag  een informeel werkbezoek aan Stadskanaal, om zich te laten informeren over de ontwikkelingen in het winkelcentrum van Stadskanaal. Wethouder Jan Bessembinders, die de centrumontwikkeling in zijn portefeuille heeft,  leidde hem door het centrum. De gedeputeerde sprak onderweg met diverse ondernemers. Eikenaar: “De aanpak van de centrumvernieuwing is gedegen. Er moet veel gebeuren, maar als ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente samen de schouders eronder zetten, zoals nu al gebeurt, dan ontstaat hier weer een levendig centrum. Ik zie dat voor me”.

Informatiepunt
Het werkbezoek startte bij het informatiepunt op het Raadhuisplein. In dit voormalige kantoor van ABN AMRO kreeg de gedeputeerde een korte presentatie over de aanpak en de stand van zaken.

Delicamondo
Vanaf hier werd er een ronde door het centrum gelopen. Via de Navolaan naar de Beneluxlaan, waar eigenaar van Delicamondo twee weken geleden zijn nieuwe pand opende. Roelof Kram: “Het was een spannende en drukke periode. De verhuizing van de Navolaan betekende veel geregel”. Zijn nieuwe winkel is smaakvol betimmerd en ingericht. Kram: “Ik ben trots op het resultaat, en hoop dat meer ondernemers de stap zetten: samen maken we Stadskanaal.”

Gezelligheid op het Menistenplein
Vervolgens ging de route via de Hoofdstraat, de Kanaalpassage, de Europalaan en het Europaplein naar het Menistenplein. Daar sprak Eikenaar met Roy Schulte van de Kwalitaria over de fraaie opknapbeurt van het Menistenplein, over de onderlinge samenwerking, de uitstraling van het terras en het commerciële succes. Roelof Bieze, eigenaar van ‘t Mingelmous vertelde dat de ondernemers samenwerken in een stichting. “Samen zijn we verantwoordelijk voor de nette uitstraling van het plein, en dat werkt goed”. Ook hij vertelde over de volle terrassen met het mooie weer. Het werkbezoek eindigde weer bij het informatiepunt.

Investeringsbereidheid
Het centrum moet in 2020 een compact, maar sfeervol en aantrekkelijk winkelcentrum zijn, met gastvrije ondernemers en een heel divers aanbod van winkels en horeca. De gemeente Stadskanaal en de provincie Groningen hebben respectievelijk € 4.2 en € 1.9 miljoen euro op tafel gelegd om de klus te klaren.
Wethouder Bessembinders: “De gemeente heeft belangrijke voorwaarden geschapen voor de vernieuwing: er is een visie ontwikkeld, er is provinciale subsidie en een forse gemeentelijke bijdrage. We verwachten nu investeringsbereidheid van ondernemers en vastgoedeigenaren om ook hun steentje bij te dragen”.

Het huidige winkelcentrum is langgerekt en kampt met veel leegstand, mede door de krimp en een veranderend koopgedrag van de klant. Door detailhandel te verplaatsen en het opknappen en verfraaien van pleinen en winkelgevels moet het centrum van Stadskanaal aantrekkelijker worden voor de consument in de wijde regio. Ook wordt er nagedacht over het aanpassen van routes, zodat het centrum van Stadskanaal beter bereikbaar is voor automobilisten. Architect Frans Beune en Aannemingsbedrijf  Hoornstra doen de realisatie van de centrumvernieuwing. Dinsdag 17 april is onder grote belangstelling van winkeliers en omwonenden het officiële startsein gegeven voor de ingrijpende opknapbeurt van het winkelcentrum. In het informatiepunt kunnen geïnteresseerden binnenlopen, zien wat er in welke fase precies gebeurt en kunnen ze terecht met hun vragen en ideeën.
Video
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8gdw2L6UJ0A" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>













dinsdag 17 april 2018

Start van de centrumvernieuwing Stadskanaal

Centrum Stadskanaal -17-04-18
De officiële start van de centrumvernieuwing in Stadskanaal was op dinsdag 17 april. De komende twee tot drie jaar wordt er hard gewerkt aan een compacter en aantrekkelijker centrum. Tijdens dit feestelijke moment werdt het bouwteam bekent gemaakt, het info punt geopend, het projectlogo van de centrumvernieuwing onthuld en de website gelanceerd. Dit onder genodigden in het oude ABN AMRO bank gebouw.

Programma:
16.00 uur inloop
16.15 uur welkom en toespraak, wethouder Jan Bessembinders en Roel van der Molen, Centrumwinkeliers Stadskanaal.
16.40 uur Hapje en drankje
16.45 uur gelegenheid tot het stellen van vragen door de pers

Hieronder wat sfeerbeelden van dat moment.
Video
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/M8Ehfka9IVY" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>














Weer nieuwe updates vanaf april 2018

Centrum Stadskanaal - 17-04-18
Hallo, vanaf nu 17 april 2018 word deze blog weer bijgewerkt met tekst, foto's en video's.
Niet over de Hoofdstraat, maar over het volledige centrum van Stadskanaal in het geheel.

Waarom:
Herinrichting van verschillende delen van het centrum van Stadskanaal om een compacter en aantrekkelijker winkelcentrum te creëren. Er komt meer groen en meer horecagelegenheden.
De Centrumvernieuwing omvat 6 fases die vanaf april 2018 tot en met eind 2020 tot uitvoering worden gebracht. In samenwerking tussen de gemeente Stadskanaal, aannemer Hoornstra, architect Frans Beune, bewoners en ondernemers wordt elke fase van schetsontwerp tot uitvoeringsontwerp gebracht.

De beheerder/Blogmaster Ronny en mogelijk meerdere fotografen zullen de komende tijd de verbouwingen gaan volgen en dat hier gaan plaatsen met foto's en video's van het verloop van de werkzaamheden. Het zal niet dagelijks worden, maar bij zichtbare veranderingen zal er een update komen in deze blog.

Het centrum word in 6 fases onderhanden genomen:

Fase 1: Aanpak-Europaplein
Fase 2: Rijglijn
Fase 3: Europalaan
Fase 4: Oude-markt
Fase 5: Oude-markt-en-Hoofdstraat
Fase 6: Groene-Wig

(Hoofdbron info Centrumvernieuwing)